Hele dag

Kijkkast Gerrit Schouten

Museum De Waag

Vanaf donderdag 23 maart is er in Museum de Waag een kijkkast van de Surinaamse kunstenaar Gerrit Schouten te zien. De diorama’s van Schouten geven het koloniale leven in Paramaribo, de plantages en de jaarlijkse slavenfeesten nauwgezet weer. Een herontdekt topstuk van het museum, voor een bijzonder inkijkje in het slavernij- en koloniale verleden van Deventer. Voor meer informatie over de kijkkast en een museumbezoek, ga naar https://deventerverhaal.nl/nieuws/surinaamse-kijkkast-in-museum-de-waag

Expositie Kerk & Slavernij

Lutherse Kerk Zwole Koestraat 2-4, Zwolle

Van 16 juni t/m 5 juli is er een expositie over Kerk & Slavernij te zien in de Lutherse Kerk te Zwolle. In de tentoonstelling wordt aandacht besteed aan religieuze abolitionisten, spirituele invloeden en de uiteenlopende ervaringen van het geloof door zwart en wit. De tentoonstelling is te zien tijdens diensten en rond activiteiten die in de kerk plaatsvinden. Kijk voor meer informatie op: https://www.elkz.nl/

Tentoonstelling: Oog in oog

Museum ANNO Melkmarkt 41, Zwolle

In Museum ANNO kunnen bezoekers van 24 juni t/m 23 september genieten van de fototentoonstelling 'Oog in oog: Zwols koloniaal erfgoed'. Kom en laat je meeslepen door de krachtige beelden die het verhaal vertellen van het koloniale tijdperk en de gevolgen daarvan op onze huidige wereld. Verken de verschillende aspecten van het koloniale erfgoed, van de handel in exotische goederen tot de verhalen van de mensen die betrokken waren bij de kolonisatie. De tentoonstelling is onderdeel van het programma 'Oog in oog - multicultureel erfgoed'. Op 24 juni wordt dit programma van 10:00-17:00 geopend in de museumtuin. Bezoekers kunnen genieten van lekker eten van Mi’s Catering, een dansvoorstelling van Flamboyan, een workshop Angisa knopen en muziek van GDFL Brassband. Entree is gratis, maar inschrijving voor de workshop is wel verplicht. Kosten voor de workshop bedragen €5. Tickets zijn binnenkort beschikbaar via ANNO.

Tentoonstelling: Slavernijsporen in Kampen

Stedelijk Museum Kampen Oudestraat 133, Kampen

Het Nederlandse slavernijverleden is overal om ons heen aanwezig, ook in Kampen. Op 1 juli 2023 is het 150 jaar geleden dat de slavernij eindigde in de Nederlandse koloniën Suriname en de Caraïbische eilanden. Een jaar lang staat Nederland stil bij de slavernijgeschiedenis, die ook onderdeel is van ons eigen verleden. Stedelijk Museum Kampen presenteert een aantal verhalen die met Kampen zijn verbonden. Zoals het verhaal van Dientje, een meisje van kleur dat in 1816 door een echtpaar uit de kolonie Demerary, aan de noordkust van Zuid-Amerika, werd meegenomen naar de Hanzestad. De tentoonstelling is tot stand gekomen i.s.m. de Stichting Overijsselacademie die eind juni de resultaten van een onderzoek naar het koloniale verleden van Overijssel deelt d.m.v. de publicatie ‘Overijssel & Slavernij’. Kijk voor meer informatie op de website van het Stedelijk Museum Kampen.

Lezing Maria Karg

Afrika Festival Hertmerweg 31, Hertme

Op zondag 2 juli geeft Maria Karg van Stichting Stil Verleden een lezing tijdens het Afrika Festival in Hertme. Op haar dertigste verjaardag, in 1981, vliegt Maria Karg terug naar Suriname, het land dat zij zo’n tien jaar daarvoor verruilde voor Nederland. Haar vader is ernstig ziek en overlijdt kort daarna. In zijn lege huis vindt Maria een doos vol kaarten, brieven en boeken, maar pas veertig jaar later durft ze echt goed te kijken wat erin zit. In de tussentijd studeerde ze antropologie, werd ze lerares, werkte ze voor het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee) en verdiepte zich in het koloniale verleden van Nederland. Stukje bij beetje leert zij wie haar voorouders waren en hoe het slavernijverleden verbonden is met haar eigen familiegeschiedenis. Op zondag 2 juli zal Maria Karg de lezing Stil Verleden, de Ontdekking van mijn Slavernijgeschiedenis geven, waarin zij vertelt over de slavernijgeschiedenis van Suriname aan de hand van haar persoonlijke familiegeschiedenis en het gelijknamige boek dat zij hierover schreef. Ze gaat hierbij verder in op de slavenregisters en de betekenis hiervan, de VOC en WIC en moderne slavernij vandaag de dag. Bestel je tickets voor het Afrika Festival HIER.