Nieuws

ENSCHEDE – 9 maart 2023

In 2023 staan we stil bij 150 jaar afschaffing slavernij. Tegenwoordig verschijnen er steeds meer verhalen en tentoonstellingen over het Nederlands slavernijverleden. Ook in Deventer wordt er aandacht gevraagd aan het onderwerp middels een herontdekt topstuk van Museum de Waag.

 

Slavernijverleden van Deventer

In het hele koninkrijk wordt er tijdens het Herdenkingsjaar Slavernijverleden stilgestaan bij 150 jaar afschaffing slavernij. Zo ook in Deventer. In Overijssel worden er steeds meer verhalen ontdekt over de rol van de provincie. Tijdens recent onderzoek naar het slavernijverleden van Deventer kwam een bijzonder object uit de collectie van Museum de Waag tevoorschijn. Het betreft een 200 jaar oud diorama van de beroemde Surinamer Gerrit Schouten.

 

Over Gerrit Schouten

De kunstenaar Gerrit Schouten werd in 1779 geboren in Paramaribo, Suriname. Hij maakte toentertijd  diverse portretten en kleurrijke waterverftekeningen, waarin hij thema’s als slavendansen, indianenkampen, stads- en plantagegezichten centraal stelde. Rijke Nederlandse reizigers brachten vaak zijn kijkkasten mee naar Nederland als aandenken aan hun tijd in Suriname. Ze zijn een zeer unieke en belangrijke bron van informatie geworden over het leven van diverse bevolkingsgroepen in Suriname.

 

Meer informatie

Benieuwd naar het diorama van Gerrit Schouten? Vanaf 23 maart is het topstuk te zien in Museum de Waag te Deventer. Voor meer informatie over een museumbezoek, ga naar museumdewaag.nl.

Hoe besteed jij aandacht aan het Herdenkingsjaar Slavernijverleden? Overijssel Overzee is een lespakket voor basisscholen in Overijssel, bestaand uit zes (gratis) methodevervangende lessen en een gastles. Meld je vrijblijvend aan voor ons lesmateriaal.

 

© Beeld: Museum de Waag

© Inhoud artikel: Deventer Verhaal

Meer nieuwsberichten

Download de gratis materialen

ZES DIGITALE LESSEN

EEN UITGEBREIDE
DOCENTENHANDLEIDING

Materiaal ook in print gebruiken