Nieuws

ENSCHEDE – 7 juni 2022

Het is stil in groep 8 van basisschool De Bron. De 29 leerlingen van leerkracht Nick de With luisteren met open mond naar de aanwezige gastdocent, Maria Karg van Stichting Stil Verleden. Maria, geboren in Paramaribo, Suriname en woonachtig in het Hardenbergse buurtschap Loozen, geeft al jaren gastlessen over het Nederlandse slavernijverleden. Nu, in het project Overijssel Overzee, ook over het slavernijverleden van haar eigen provincie: Overijssel.

Overijssel Overzee

Overijssel Overzee wil Overijsselse leerlingen in de leeftijd van 10-14 leren over het slavernijverleden, gekoppeld aan plaatsen, personen en gebeurtenissen uit hun eigen omgeving. Denk hierbij aan Overijsselse plantage-eigenaren, Overijsselaars die zich uitspraken tegen slavernij en slaafgemaakte bedienden die vanuit de kolonie door hun eigenaar werden meegenomen naar Overijssel en daar gingen werken als bediende. Aan de hand van deze regionale geschiedenis behandelt Overijssel Overzee reguliere (verplichte) inhouden uit de Canon van de Nederlandse geschiedenis, zoals VOC en WIC, fort Elmina en Anton de Kom. “Het slavernijverleden kan hier best ver weg voelen. Ik denk dat deze koppeling met de eigen omgeving onze leerlingen aanspreekt,” aldus Nick de With.

Ontwikkeld samen met scholen

Naast basisschool De Bron (Enschede), participeren ook de Ds. Doekesschool (Hardenberg), basisschool ’t Schöppert (Hengelo) en basisschool de Springplank (Heino) in de ontwikkeling van methodevervangend lesmateriaal. Nick de With: “Op de Bron werken we vaak thematisch. Ik vind het een uitdaging met andere scholen uit Overijssel samen te werken aan methodevervangend lesmateriaal dat de reguliere inhouden minstens zo goed dekt als de reguliere geschiedenismethodes.”

Zintuigen prikkelen

“En we werken met tastbare objecten en zintuiglijke ervaringen, dat helpt ook,” vult gastdocent Maria Karg aan. Zij reist stad en land af met haar educatiekoffer, vol met materialen. Maria laat leerlingen katoenplanten voelen, suikerriet proeven, specerijen ruiken. En ze vertelt verhalen, ook uit haar eigen familiegeschiedenis in Suriname. Projectleider Willemijn Zwart: “Die geschiedenis doorgeven, persoonlijk maken, gekoppeld aan én de reguliere lesinhouden én de eigen omgeving van de leerlingen, dat is de kern van Overijssel Overzee.”

Landelijk herdenkingsjaar 2023

De geschiedenis van kolonialisme en slavernij krijgt de laatste jaren veel aandacht. Toch is er over de betrokkenheid van Overijssel en de Overijsselaars bij dit verleden nog weinig bekend. Daarom doet de IJsselacademie, provinciaal productiehuis voor erfgoed en regionale geschiedenis, onderzoek naar de sporen van het slavernijverleden in onze provincie, in aanloop naar het landelijke herdenkingsjaar 2023. Het materiaal dat nu getest wordt op de vier deelnemende scholen, komt vanaf januari 2023 gratis beschikbaar voor scholen in heel Overijssel.

Aanmelden Overijssel Overzee

Volgend jaar ook op jouw school deelnemen aan Overijssel Overzee? Meld je gelijk even aan via www.overijsseloverzee.nl en je ontvangt het gratis lesmateriaal in januari 2023 in de (digitale) brievenbus. Het materiaal wordt ontwikkeld voor groep 7-8 van de basisschool, maar is ook geschikt voor klas 1-2 van het voortgezet onderwijs. Ook de (betaalde) gastles Overijssel Overzee kun je boeken via www.overijsseloverzee.nl.

Mogelijk dankzij subsidie

Het onderwijsproject wordt nu mede gefinancierd door het Fonds voor Cultuurparticipatie. Ook de Provincie Overijssel draagt bij aan de realisatie van dit project. De uitvoering is in handen van de IJsselacademie, Collectie Overijssel (voorheen: Historisch Centrum Overijssel), Komvoor en Stichting Stil Verleden.

© Beeld: Annelies Mol

Meer nieuwsberichten

Download de gratis materialen

ZES DIGITALE LESSEN

EEN UITGEBREIDE
DOCENTENHANDLEIDING

Materiaal ook in print gebruiken