Nieuws

Live vanaf vandaag: historische verhalen, boek een gastdocent en download gratis lesmateriaal 

ENSCHEDE – 1 juni 2022

Hoe deel je kennis over historisch onderzoek met een breed publiek? Hoe maak je slavernij-educatie laagdrempelig toegankelijk voor basisscholen? Daar weten ze in Overijssel wel raad mee. De projectwebsite Overijssel Overzee bevat gratis methodevervangend lesmateriaal over het slavernijverleden, een boekingsmogelijkheid voor gastlessen en meer en meer artikelen over het Overijssels slavernijverleden voor een breed publiek.  Dit alles vind je vanaf nu op www.overijsseloverzee.nl

Overijsselse geschiedenis

De geschiedenis van kolonialisme en slavernij krijgt de laatste jaren veel aandacht. Toch is er over de betrokkenheid van Overijssel en de Overijsselaars bij dit verleden nog weinig bekend. Regiohistoricus Martin van der Linde: “Daarom doet de IJsselacademie, provinciaal productiehuis voor erfgoed en regionale geschiedenis onderzoek naar de sporen van het slavernijverleden in onze provincie, in aanloop naar het landelijke herdenkingsjaar 2023. Ook deze onderzoeksverhalen voor een breed publiek worden via www.overijsseloverzee.nl toegankelijk gemaakt.”

Gratis lesmateriaal

Het educatieve project Overijssel Overzee wil Overijsselse leerlingen in de leeftijd van 10-14 leren over het slavernijverleden, gekoppeld aan plaatsen, personen en gebeurtenissen uit hun eigen omgeving. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Twentse textielindustrie, Overijsselse aandeelhouders en tot slaaf gemaakte bedienden die vanuit de kolonie door hun eigenaar werden meegenomen naar Overijssel. Aan de hand van deze regionale geschiedenis behandelt Overijssel Overzee reguliere (verplichte) inhouden uit de Canon van de Nederlandse geschiedenis, zoals VOC en WIC, fort Elmina en Anton de Kom.  “Het slavernijverleden kan hier best ver weg voelen. Ik denk dat deze koppeling met de eigen omgeving leerlingen aanspreekt,” aldus leerkracht Nick de With van basisschool De Bron.

Boek een gastles 

“In de gastles Overijssel OVerzee gebruik ik tastbare objecten en zintuiglijke ervaringen, dat werkt!” Vult gastdocent Maria Karg aan. Zij reist stad en land af met haar educatiekoffer, vol met tastbare materialen. Maria laat leerlingen katoenplanten voelen, suikerriet proeven, specerijen ruiken. En ze vertelt verhalen, ook uit haar eigen familiegeschiedenis in Suriname.

Mogelijk dankzij subsidie

De website www.overijsseloverzee.nl wordt mede gefinancierd door het Fonds voor Cultuurparticipatie. Ook de Provincie Overijssel draagt bij aan de realisatie van dit project. De uitvoering is in handen van de IJsselacademie, Collectie Overijssel (voorheen: Historisch Centrum Overijssel), Komvoor en Stichting Stil Verleden.

Meer nieuwsberichten

Download de gratis materialen

ZES DIGITALE LESSEN

EEN UITGEBREIDE
DOCENTENHANDLEIDING

Materiaal ook in print gebruiken