Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

SLAVERNIJWANDELING – SPOREN VAN VERDRUKKING EN VERZET

7 april @ 11:15 - 12:45

€5

De geschiedenis van Zwolle is verweven met slavernij. In deze wandeling hoor je verhalen over slaafgemaakten, VOC-kapiteins, koloniale handelaren en Zwollenaren die zich uitspraken tegen de slavernij. De verhalen worden verteld door historisch antropoloog Elly Touwen-Bouwsma en historicus Lucia de Vries. Stadsdichter Bauke Vermaas laat stemmen van verdrukking en verzet uit de stad horen.

Zwolle profiteerde net als andere Nederlandse steden van de slavernij. Als stapelplaats handelde het in waren vanuit alle werelddelen, die onder andere werden opgeslagen in het Hopmanshuis. Op Zwolse werven werden schepen voor de koloniale scheepvaart gebouwd.

Tijdens de wandeling maak je kennis met Zwolse factoorfamilies. Thorbecke was zoon van een tabakshandelaar. Hij had een scherp oog voor democratische waarden en vrijheidsrechten maar slaafgemaakten bleken een blinde vlek. In Zwolle woonden een aantal (voormalige) slaafgemaakten. Gesina ter Borch tekende ‘twee Afrikaanse jongetjes’, waarvan de identiteit onbekend is. Lepejou, bediende van ambtenaar Joan Hendrik Tobias, overleed in de Bloemendalstraat en ligt bij Huize Arnichem begraven.

Ook hoor je tijdens de wandeling het verhaal van het naamloze ‘negerknaapje’ uit Elmina dat is vastgelegd op een foto met oppaskind Betsy Welzing. In de Grote Kerk hoort u unieke opnames van een koor van voormalige slaafgemaakten, dat meer dan een eeuw geleden in diezelfde ruimte kwam zingen.

Algemene informatie

De wandeling wordt verzorgd door historisch antropoloog Elly Touwen-Bouwsma. Zij is samen met Petra Groen initiatiefnemer van ‘Koloniaal erfgoed te voet’. Elly wordt ondersteund door historicus Lucia de Vries en stadsdichter Bauke Vermaas. De wandeling start bij het Dominicanenklooster en eindigt in het Academiehuis, waar deelnemers (op eigen kosten) een kopje koffie/thee kunnen drinken.

Aanmelden

Wil jij graag mee wandelen? Meld je dan hier aan.

Website organisator: Slavernijwandeling – Sporen van verdrukking en verzet (dominicanenzwolle.nl)

Gegevens

Datum:
7 april
Tijd:
11:15 - 12:45
Kosten:
€5
Site:
https://www.dominicanenzwolle.nl/programma/slavernijwandeling-sporen-van-verdrukking-en-verzet

Organisator

Dominicanen Zwolle
Bekijk de site van Organisator

Locatie

Ingang Dominicanenkerk