Hele dag

Kijkkast Gerrit Schouten

Museum De Waag

Vanaf donderdag 23 maart is er in Museum de Waag een kijkkast van de Surinaamse kunstenaar Gerrit Schouten te zien. De diorama’s van Schouten geven het koloniale leven in Paramaribo, de plantages en de jaarlijkse slavenfeesten nauwgezet weer. Een herontdekt topstuk van het museum, voor een bijzonder inkijkje in het slavernij- en koloniale verleden van Deventer. Voor meer informatie over de kijkkast en een museumbezoek, ga naar https://deventerverhaal.nl/nieuws/surinaamse-kijkkast-in-museum-de-waag

Tentoonstelling: Oog in oog

Museum ANNO Melkmarkt 41, Zwolle

In Museum ANNO kunnen bezoekers van 24 juni t/m 23 september genieten van de fototentoonstelling 'Oog in oog: Zwols koloniaal erfgoed'. Kom en laat je meeslepen door de krachtige beelden die het verhaal vertellen van het koloniale tijdperk en de gevolgen daarvan op onze huidige wereld. Verken de verschillende aspecten van het koloniale erfgoed, van de handel in exotische goederen tot de verhalen van de mensen die betrokken waren bij de kolonisatie. De tentoonstelling is onderdeel van het programma 'Oog in oog - multicultureel erfgoed'. Op 24 juni wordt dit programma van 10:00-17:00 geopend in de museumtuin. Bezoekers kunnen genieten van lekker eten van Mi’s Catering, een dansvoorstelling van Flamboyan, een workshop Angisa knopen en muziek van GDFL Brassband. Entree is gratis, maar inschrijving voor de workshop is wel verplicht. Kosten voor de workshop bedragen €5. Tickets zijn binnenkort beschikbaar via ANNO.

Tentoonstelling: Slavernijsporen in Kampen

Stedelijk Museum Kampen Oudestraat 133, Kampen

Het Nederlandse slavernijverleden is overal om ons heen aanwezig, ook in Kampen. Op 1 juli 2023 is het 150 jaar geleden dat de slavernij eindigde in de Nederlandse koloniën Suriname en de Caraïbische eilanden. Een jaar lang staat Nederland stil bij de slavernijgeschiedenis, die ook onderdeel is van ons eigen verleden. Stedelijk Museum Kampen presenteert een aantal verhalen die met Kampen zijn verbonden. Zoals het verhaal van Dientje, een meisje van kleur dat in 1816 door een echtpaar uit de kolonie Demerary, aan de noordkust van Zuid-Amerika, werd meegenomen naar de Hanzestad. De tentoonstelling is tot stand gekomen i.s.m. de Stichting Overijsselacademie die eind juni de resultaten van een onderzoek naar het koloniale verleden van Overijssel deelt d.m.v. de publicatie ‘Overijssel & Slavernij’. Kijk voor meer informatie op de website van het Stedelijk Museum Kampen.

Praat mee! – Overleg over Nationaal Slavernijmuseum

volgt

Nederland krijgt een eigen Nationaal Slavernijmuseum. Over een paar jaar moet het museum zijn deuren openen voor het publiek. Waarvoor ga jij straks naar het museum? Welke verhalen moet het museum vertellen? Wat wil je er zien, leren, ervaren? Hoe moet het eruit zien? Hierover gaan de kwartiermakers John Leerdam, Peggy Brandon en David Brandwagt graag met jou in gesprek. De kwartiermakers werken samen aan een voorstel voor het museum. Een museum met de trans-Atlantische slavernijgeschiedenis, inclusief die van Indisch-Oceanië. Een museum dat ook het verhaal van het Nederlandse slavernij- en het koloniaal verleden vertelt. De bijeenkomst in Overijssel wordt op 6 juli in Zwolle georganiseerd. De exacte locatie volgt. Er zijn maar beperkt plaatsen beschikbaar, dus meld je snel aan! Aanmelden kan HIER.