Kijkkast Gerrit Schouten

Museum De Waag

Vanaf donderdag 23 maart is er in Museum de Waag een kijkkast van de Surinaamse kunstenaar Gerrit Schouten te zien. De diorama’s van Schouten geven het koloniale leven in Paramaribo, de plantages en de jaarlijkse slavenfeesten nauwgezet weer. Een herontdekt topstuk van het museum, voor een bijzonder inkijkje in het slavernij- en koloniale verleden van Deventer. Voor meer informatie over de kijkkast en een museumbezoek, ga naar https://deventerverhaal.nl/nieuws/surinaamse-kijkkast-in-museum-de-waag

Expositie Kerk & Slavernij

Lutherse Kerk Zwole Koestraat 2-4, Zwolle

Van 16 juni t/m 5 juli is er een expositie over Kerk & Slavernij te zien in de Lutherse Kerk te Zwolle. In de tentoonstelling wordt aandacht besteed aan religieuze abolitionisten, spirituele invloeden en de uiteenlopende ervaringen van het geloof door zwart en wit. De tentoonstelling is te zien tijdens diensten en rond activiteiten die in de kerk plaatsvinden. Kijk voor meer informatie op: https://www.elkz.nl/

Tentoonstelling: Oog in oog

Museum ANNO Melkmarkt 41, Zwolle

In Museum ANNO kunnen bezoekers van 24 juni t/m 23 september genieten van de fototentoonstelling 'Oog in oog: Zwols koloniaal erfgoed'. Kom en laat je meeslepen door de krachtige beelden die het verhaal vertellen van het koloniale tijdperk en de gevolgen daarvan op onze huidige wereld. Verken de verschillende aspecten van het koloniale erfgoed, van de handel in exotische goederen tot de verhalen van de mensen die betrokken waren bij de kolonisatie. De tentoonstelling is onderdeel van het programma 'Oog in oog - multicultureel erfgoed'. Op 24 juni wordt dit programma van 10:00-17:00 geopend in de museumtuin. Bezoekers kunnen genieten van lekker eten van Mi’s Catering, een dansvoorstelling van Flamboyan, een workshop Angisa knopen en muziek van GDFL Brassband. Entree is gratis, maar inschrijving voor de workshop is wel verplicht. Kosten voor de workshop bedragen €5. Tickets zijn binnenkort beschikbaar via ANNO.

Stadswandeling Zwolle en Slavernij

Lutherse Kerk Zwole Koestraat 2-4, Zwolle

Op dinsdag 27 juni wordt onder leiding van Elly Touwen een stadswandeling aangeboden. Tijdens de ongeveer 1,5 uur durende en 4 km lange wandeling ga je langs allerlei huizen waar rijke Zwollenaren woonden die aandelen hadden in de slavernij. Ook voert de wandeling langs de kerken waar deze plantage-eigenaren lid van waren. In Zwolle hebben in de 19de eeuw zeker twee tot slaafgemaakten gewoond. De wandeling start bij de Lutherse Kerk. Aanmelden voor deze wandeling is gewenst en kan door een mail te sturen naar predikant@elkz.nl.

Humanistisch Café – Keti Koti

De Groote Sociëteit Koestraat 8, Zwolle

Het Humanistisch Verbond organiseert op 28 juni een extra Humanistisch Café. Dit keer is het thema de slavernijherdenking en de potentiële rol van het Humanistisch Verbond in de maatschappelijke discussie. Shirley Kambel en Ronald Matthijssen van het Comité 30 juni/1 juli Zwolle geven informatie over de huidige stand van zaken in Zwolle en lichten het belang van de inbreng van het Humanistisch Verbond toe. Daarna ontdekken we gezamenlijk met behulp van participatief drama welke mogelijkheden het Humanistisch Verbond bij het herdenken en verwerken van het slavernijverleden heeft. Bijwonen van het Humanistisch Café is gratis, maar een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

Keti Koti Zwolle

volgt

Op 30 juni 2023 wordt Keti Koti ook in Zwolle gevierd. Alle details van de viering, zoals de locatie en het programma volgen te zijner tijd. Houd deze website of de website van het Comité 30 juni/1 juli Zwolle in de gaten: https://ketikotizwolle.nl/

Tentoonstelling: Slavernijsporen in Kampen

Stedelijk Museum Kampen Oudestraat 133, Kampen

Het Nederlandse slavernijverleden is overal om ons heen aanwezig, ook in Kampen. Op 1 juli 2023 is het 150 jaar geleden dat de slavernij eindigde in de Nederlandse koloniën Suriname en de Caraïbische eilanden. Een jaar lang staat Nederland stil bij de slavernijgeschiedenis, die ook onderdeel is van ons eigen verleden. Stedelijk Museum Kampen presenteert een aantal verhalen die met Kampen zijn verbonden. Zoals het verhaal van Dientje, een meisje van kleur dat in 1816 door een echtpaar uit de kolonie Demerary, aan de noordkust van Zuid-Amerika, werd meegenomen naar de Hanzestad. De tentoonstelling is tot stand gekomen i.s.m. de Stichting Overijsselacademie die eind juni de resultaten van een onderzoek naar het koloniale verleden van Overijssel deelt d.m.v. de publicatie ‘Overijssel & Slavernij’. Kijk voor meer informatie op de website van het Stedelijk Museum Kampen.

Dialoogtafels: Free Heri Heri

Etty Hillesum Centrum Roggestraat 3, Deventer

Op 1 juli a.s. herdenken we in Nederland met Keti Koti de afschaffing van de slavernij. In Deventer worden er in de maanden rondom 1 juli diverse activiteiten georganiseerd om bewoners met elkaar in contact te brengen en samen de vrijheid te vieren. Gekookte geschiedenis Kom het gesprek voeren en elkaar ontmoeten op 1 juli. Dialoog en ontmoeting staan centraal. Om het gesprek op gang te brengen worden er om 16.30 uur dialoogtafels georganiseerd waarbij 250 maaltijden gratis worden uitgedeeld op de locaties: Cambio (Karel de Grotelaan 2) 13.30 uur De Schalm (Dreef 1) 16.30 uur Wijkgebouw de Ark (Oude Bathmenseweg 5) 16.30 uur Theater Mimik (Achter de Muren Vispoort 8) 16.30 uur Stadhuis Deventer 16.30 uur Per locatie zijn er maximaal 50 maaltijden te verdelen dus sluit op tijd aan en/of sluit aan voor een leuke ontmoeting en het culturele programma. Kook je liever mee? Help ons dan met de bereiding van de maaltijden op 29, 30 juni vanaf 14.00 uur bij Cambio (Karel de Grotelaan 1). Ter nagedachtenis aan het slavernijverleden, en om het verleden te verbinden met het heden zullen we het Surinaams gerecht Heri Heri samen maken. Het gerecht zoals wij dat nu kennen bestaat uit […]

Stadswandeling Zwolle en Slavernij en Open Kerk

Lutherse Kerk Zwole Koestraat 2-4, Zwolle

Op zaterdag 1 juli wordt onder leiding van Elly Touwen een stadswandeling aangeboden. Tijdens de ongeveer 1,5 uur durende en 4 km lange wandeling ga je langs allerlei huizen waar rijke Zwollenaren woonden die aandelen hadden in de slavernij. Ook voert de wandeling langs de kerken waar deze plantage-eigenaren lid van waren. In Zwolle hebben in de 19de eeuw zeker twee tot slaafgemaakten gewoond. De wandeling start bij de Lutherse Kerk. Voor en na de wandeling is er de mogelijkheid om de expositie 'Kerk & Slavernij' te bezoeken. Om 16:30 is er een afsluitende vesper in de kerk. Aanmelden voor deze wandeling is gewenst en kan door een mail te sturen naar predikant@elkz.nl.

Lezing Maria Karg

Afrika Festival Hertmerweg 31, Hertme

Op zondag 2 juli geeft Maria Karg van Stichting Stil Verleden een lezing tijdens het Afrika Festival in Hertme. Op haar dertigste verjaardag, in 1981, vliegt Maria Karg terug naar Suriname, het land dat zij zo’n tien jaar daarvoor verruilde voor Nederland. Haar vader is ernstig ziek en overlijdt kort daarna. In zijn lege huis vindt Maria een doos vol kaarten, brieven en boeken, maar pas veertig jaar later durft ze echt goed te kijken wat erin zit. In de tussentijd studeerde ze antropologie, werd ze lerares, werkte ze voor het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee) en verdiepte zich in het koloniale verleden van Nederland. Stukje bij beetje leert zij wie haar voorouders waren en hoe het slavernijverleden verbonden is met haar eigen familiegeschiedenis. Op zondag 2 juli zal Maria Karg de lezing Stil Verleden, de Ontdekking van mijn Slavernijgeschiedenis geven, waarin zij vertelt over de slavernijgeschiedenis van Suriname aan de hand van haar persoonlijke familiegeschiedenis en het gelijknamige boek dat zij hierover schreef. Ze gaat hierbij verder in op de slavenregisters en de betekenis hiervan, de VOC en WIC en moderne slavernij vandaag de dag. Bestel je tickets voor het Afrika Festival HIER.

Lezing Martin van der Linde

Museum ANNO Melkmarkt 41, Zwolle

Op 5 juli geeft publiekshistoricus Martin van der Linde een lezing bij Museum ANNO. Sporen van het Nederlandse slavernijverleden vind je alleen overzee of in het westen van ons land, zo is lang gedacht. Niets is minder waar. Ook in Overijssel zijn volop sporen van slavernij aanwezig, zo blijkt uit onderzoek dat de Overijsselacademie heeft verricht. De verhalen die zijn gevonden, tonen de verbondenheid van de Overijsselse samenleving met de koloniale slavernij in de Oost en de West, van de zeventiende tot en met de negentiende eeuw. Banden die tot op de dag van vandaag nog zichtbaar, en soms ook voelbaar zijn. In de lezing geeft Martin van der Linde, publiekshistoricus bij de Overijsselacademie, een toelichting op het boek 'Overijssel & Slavernij' dat onlangs bij uitgeverij WBOOKS is verschenen. Na de lezing wordt de eerste verdieping van Museum ANNO geopend en wordt de avond afgesloten met een borrel in het museumcafé. Tickets voor de lezing zijn binnenkort verkrijgbaar bij ANNO.