Kijkkast Gerrit Schouten

Museum De Waag

Vanaf donderdag 23 maart is er in Museum de Waag een kijkkast van de Surinaamse kunstenaar Gerrit Schouten te zien. De diorama’s van Schouten geven het koloniale leven in Paramaribo, de plantages en de jaarlijkse slavenfeesten nauwgezet weer. Een herontdekt topstuk van het museum, voor een bijzonder inkijkje in het slavernij- en koloniale verleden van Deventer. Voor meer informatie over de kijkkast en een museumbezoek, ga naar https://deventerverhaal.nl/nieuws/surinaamse-kijkkast-in-museum-de-waag

Tentoonstelling: Oog in oog

Museum ANNO Melkmarkt 41, Zwolle

In Museum ANNO kunnen bezoekers van 24 juni t/m 23 september genieten van de fototentoonstelling 'Oog in oog: Zwols koloniaal erfgoed'. Kom en laat je meeslepen door de krachtige beelden die het verhaal vertellen van het koloniale tijdperk en de gevolgen daarvan op onze huidige wereld. Verken de verschillende aspecten van het koloniale erfgoed, van de handel in exotische goederen tot de verhalen van de mensen die betrokken waren bij de kolonisatie. De tentoonstelling is onderdeel van het programma 'Oog in oog - multicultureel erfgoed'. Op 24 juni wordt dit programma van 10:00-17:00 geopend in de museumtuin. Bezoekers kunnen genieten van lekker eten van Mi’s Catering, een dansvoorstelling van Flamboyan, een workshop Angisa knopen en muziek van GDFL Brassband. Entree is gratis, maar inschrijving voor de workshop is wel verplicht. Kosten voor de workshop bedragen €5. Tickets zijn binnenkort beschikbaar via ANNO.

Tentoonstelling: Slavernijsporen in Kampen

Stedelijk Museum Kampen Oudestraat 133, Kampen

Het Nederlandse slavernijverleden is overal om ons heen aanwezig, ook in Kampen. Op 1 juli 2023 is het 150 jaar geleden dat de slavernij eindigde in de Nederlandse koloniën Suriname en de Caraïbische eilanden. Een jaar lang staat Nederland stil bij de slavernijgeschiedenis, die ook onderdeel is van ons eigen verleden. Stedelijk Museum Kampen presenteert een aantal verhalen die met Kampen zijn verbonden. Zoals het verhaal van Dientje, een meisje van kleur dat in 1816 door een echtpaar uit de kolonie Demerary, aan de noordkust van Zuid-Amerika, werd meegenomen naar de Hanzestad. De tentoonstelling is tot stand gekomen i.s.m. de Stichting Overijsselacademie die eind juni de resultaten van een onderzoek naar het koloniale verleden van Overijssel deelt d.m.v. de publicatie ‘Overijssel & Slavernij’. Kijk voor meer informatie op de website van het Stedelijk Museum Kampen.

Lezing Reggie Baay

Museum ANNO Melkmarkt 41, Zwolle

Op 2 september geeft Reggie Baay een lezing in Museum ANNO over de de slavernij in de Oost. De lezing wordt gegeven in het kader van de slavernijtentoonstelling van Museum ANNO. Meer informatie volgt.

Leesclub slavernijverleden [VOLGEBOEKT]

Stadsgehoorzaal Kampen Burgwal 84, Kampen

Bibliotheek Kampen en Stadsarchief Kampen richten een leesclub op om samen te leren over het slavernijverleden. Hoe speelt de geschiedenis van slavernij een rol in het leven van mensen van vandaag? Wat zijn precies die sporen van slavernij ook in onze eigen gemeente? Iedereen die nieuwsgierig is naar dit type vragen en deze vanuit een open en nieuwsgierige houding wil onderzoeken, is van harte welkom bij de leesclub. Bij de start van het project gaat de leesclub naar de tentoonstelling in het Stedelijk Museum en naar de voorstelling De Smeekbede in de Stadsgehoorzaal. We lezen samen een publicatie over Overijssel en het slavernijverleden, de literaire roman Jaguarman van Raoul de Jong en een boek van slavernijhistoricus Karwan Fatah-Black, en bespreken die met elkaar in drie avonden.   In totaal komt de leesclub vijf keer bij elkaar: Bezoek expositie Slavernijsporen in Kampen, Stedelijk Museum Kampen* donderdag 14 september 15.00 tot 17.00 uur Bezoek Voorstelling De Smeekbede in de Stadsgehoorzaal donderdag 12 oktober 20.15 uur Kampen en Slavernij, met Aspha Bijnaar donderdag 26 oktober 19.30 tot 21.00 uur Jaguarman van Raoul de Jong donderdag 23 november 19.30 tot 21.00 uur Wie maakte een einde aan de slavernij? Floris Joustra reflecteert op het debat donderdag 18 januari 19.30 […]

Lezing: Slavernij in Nederlands-Indië

Etty Hillesum Centrum Roggestraat 3, Deventer

Op 21 september om 19.30 uur geeft Coen van Galen samen met Roos Seleky en René van der Hoff een lezing over slavernij in Nederlands-Indië.   Coen van Galen, Roos Seleky en René van der Hoff geven hun visie op het slavernijverleden van Nederlands-Indië. Coen van Galen vertelt u over de geschiedenis van slavernij in de ‘Oost’ en gaat in op de vraag waarom we hier in Nederland zo weinig over weten. Roos en René vertellen vanuit hun eigen ervaring hoe de herinnering aan slavernij en kolonialisme doorwerkt onder Molukse en Indo-Europese Nederlanders.   Coen van Galen is universitair hoofddocent aan de Radboud Universiteit in Nijmegen Roos Seleky-Tahapary is een dochter van een Molukse KNIL-militair en een Javaanse bediende. René van der Hoff is van Javaanse komaf.   Geïnteresseerd? Meld je dan nu aan voor de lezing op 21 september in het Etty Hillesum Centrum. Klik hier voor meer informatie en aanmelden.

Slotfeest Oog in Oog

Museum ANNO Melkmarkt 41, Zwolle

Zaterdag 23 september is deel 3 van ‘Oog in Oog’ in Museum ANNO en geven we ruimte aan de jeugd, onze toekomst, de generatie die deze kennis door moet geven. Op deze dag is er overdag een leuke workshop rondom dit thema vanuit educatie. Graag willen wij jongeren uitnodigen die binding hebben met dit thema om het op hun manier tot uiting te brengen wat het met ze doet. Vind je dit een belangrijk onderwerp en zie je het zitten om samen met ANNO Stadsmuseum Zwolle iets voor jongeren door jongeren te organiseren: stuur even een mail naar j.hagen@anno.nl Hoe deze dag voor de rest ingevuld gaat worden is nog even een verrassing. Hou de website in de gaten en noteer deze datum alvast in je agenda.

Tentoonstelling: Koloniale sporen in de Athenaeumbibliotheek

Athenaeumbibliotheek Stromarkt 18, Deventer

Tijdens het Herdenkingsjaar Slavernijverleden van 1 juli 2023 tot en met 1 juli 2024 is er in het hele land extra aandacht voor de koloniale geschiedenis. Deze geschiedenis is een wezenlijk onderdeel van Nederland én Deventer. De expositie ‘Koloniale sporen in de Athenaeumbibliotheek’ toont hoe ook in de collectie van de Athenaeumbibliotheek sporen te vinden zijn van ons koloniale verleden. In 2023 en 2024 staat Nederland stil bij het koloniale verleden. Van 1 juli 2023 tot 1 juli 2024 wordt hier in het hele Koninkrijk extra aandacht aan besteed tijdens het Herdenkingsjaar Slavernijverleden. De kleine tentoonstelling van de Athenaeumbibliotheek sluit aan op dit herdenkingsjaar. De Athenaeumbibliotheek staat aan het begin om de collecties met koloniale sporen in beeld te brengen. De tentoonstelling laat de eerste resultaten zien. Zo is een deel van de ‘Indische boekencollectie’ van voormalig gouverneur-generaal Duymaer van Twist (lees hier meer over deze gouverneur-generaal) te zien, zijn er enkele handschriften uit de voormalig koloniën te vinden en zijn er boeken en foto’s te zien van de familie Birnie.   Praktische informatie De expositie is te bezoeken van 1 oktober tot en met 31 januari 2024 in de Proosdij, Bibliotheek Centrum, Stromarkt 18. Toegang is gratis binnen de […]

Theatervoorstelling: De Smeekbede

Stadsgehoorzaal Kampen Burgwal 84, Kampen

Kom op 12 oktober naar de theatervoorstelling De Smeekbede in de Stadsgehoorzaal Kampen. In De Smeekbede duiken we de geschiedenis van een opmerkelijke brief in. In 1795 stuurt een vrijgemaakte vrouw een smeekbede naar haar voormalig meester. Het schip met de brief dat vanuit Paramaribo naar Amsterdam vaart, wordt gekaapt. Bijna tweehonderd jaar later wordt haar smeekbede in een archief teruggevonden. De Smeekbede volgt het spoor van Dédé, een in slavernij geboren vrouw op een plantage in Suriname. Dédé strijdt voor de vrijheid van haar zoon, gevangen in een systeem dat hun menselijkheid ontkent. De tragiek van een vrouw zonder eigen stem. Tegelijkertijd krijgen we het verhaal mee van de Utrechtse jurist Engelbert, die naar Suriname afreist om meerdere plantages te beheren. Wie schrijft de geschiedenis? Een voorstelling naar de gelijknamige roman van historicus Lianne Damen over macht en onmacht, over vooroordelen, racisme en winstbejag, maar ook over veerkracht en mededogen. Van Olivier Diepenhorst, dezelfde regisseur als de voorstellingen De tolk van Java, Lichter dan ik en Gelukzoekers op Sumatra. Bestel je tickets bij Stadsgehoorzaal Kampen.

Voorstelling: TULA & JULIET, mijn overgrootmoeder, de slavin

Schouwburg Odeon Blijmarkt 25, Zwolle

Kom op 18 oktober naar Schouwburg Odeon voor de voorstelling 'TULA & JULIET, mijn overgrootmoeder, de slavin' van Izaline Calister. Sinds 2010 wordt Tula, de leider van de grootste opstand van tot slaaf gemaakten, geëerd als nationale held van Curaçao. De revolte in 1795 werd hardhandig neergeslagen. Tula kreeg de doodstraf. Daarna was het lange tijd taboe om hem te herdenken. Op uitnodiging van de NPO verwerken Izaline Calister en Thijs Borsten de geschiedenis van Tula in een documentaire over het slavernijverleden op Curaçao. Izaline Calister: ‘In 2023 vieren we dat de slavernij 150 jaar geleden is afgeschaft. Mijn overgrootmoeder Juliet (1836-1875) heeft alles meegemaakt: de slavernij én de afschaffing daarvan. Met behulp van de documentaire over Tula, brengt Izaline Juliet tot leven in een persoonlijke, muzikale voorstelling. Met film, vurige en ontroerende muziek verbindt ze het verleden met het heden en viert ze de toekomst. Bestel je tickets via Schouwburg Odeon.

Theatervoorstelling: De Smeekbede

Theater De Voorveghter Badhuisplein 3, Hardenberg

Kom op 1 november naar de theatervoorstelling De Smeekbede in de Theater de Voorveghter te Hardenberg. In De Smeekbede duiken we de geschiedenis van een opmerkelijke brief in. In 1795 stuurt een vrijgemaakte vrouw een smeekbede naar haar voormalig meester. Het schip met de brief dat vanuit Paramaribo naar Amsterdam vaart, wordt gekaapt. Bijna tweehonderd jaar later wordt haar smeekbede in een archief teruggevonden. De Smeekbede volgt het spoor van Dédé, een in slavernij geboren vrouw op een plantage in Suriname. Dédé strijdt voor de vrijheid van haar zoon, gevangen in een systeem dat hun menselijkheid ontkent. De tragiek van een vrouw zonder eigen stem. Tegelijkertijd krijgen we het verhaal mee van de Utrechtse jurist Engelbert, die naar Suriname afreist om meerdere plantages te beheren. Wie schrijft de geschiedenis? Een voorstelling naar de gelijknamige roman van historicus Lianne Damen over macht en onmacht, over vooroordelen, racisme en winstbejag, maar ook over veerkracht en mededogen. Van Olivier Diepenhorst, dezelfde regisseur als de voorstellingen De tolk van Java, Lichter dan ik en Gelukzoekers op Sumatra.   Bestel je tickets bij Theater de Voorveghter.

Theatervoorstelling: De Smeekbede

Wilminktheater Enschede Wenninkgaarde 40-42, Enschede

Kom op 5 november naar de theatervoorstelling De Smeekbede in het Wilminktheater in Enschede. In De Smeekbede duiken we de geschiedenis van een opmerkelijke brief in. In 1795 stuurt een vrijgemaakte vrouw een smeekbede naar haar voormalig meester. Het schip met de brief dat vanuit Paramaribo naar Amsterdam vaart, wordt gekaapt. Bijna tweehonderd jaar later wordt haar smeekbede in een archief teruggevonden. De Smeekbede volgt het spoor van Dédé, een in slavernij geboren vrouw op een plantage in Suriname. Dédé strijdt voor de vrijheid van haar zoon, gevangen in een systeem dat hun menselijkheid ontkent. De tragiek van een vrouw zonder eigen stem. Tegelijkertijd krijgen we het verhaal mee van de Utrechtse jurist Engelbert, die naar Suriname afreist om meerdere plantages te beheren. Wie schrijft de geschiedenis? Een voorstelling naar de gelijknamige roman van historicus Lianne Damen over macht en onmacht, over vooroordelen, racisme en winstbejag, maar ook over veerkracht en mededogen. Van Olivier Diepenhorst, dezelfde regisseur als de voorstellingen De tolk van Java, Lichter dan ik en Gelukzoekers op Sumatra.   Bestel je tickets bij Wilminktheater.