Wereldcafé Excuses, hoe nu verder?

Stadkamer, Zwolle

Het Comité 30 juni/1 juli Zwolle organiseert in samenwerking met anti-discriminatiebureau Vizier op 21 februari een Wereldcafé in Stadkamer Zwolle. Excuses voor het slavernijverleden zijn door Nederland gemaakt. Maar hoe nu verder? Wat voor gevolgen heeft dit voor de samenleving? Hoe moeten we merken dat de excuses welgemeend zijn? Kom binnen en ga, onder begeleiding van gespreksleider Dr. Lida van den Broek, met stadsgenoten in gesprek over dit onderwerp.   Deelname is gratis en aanmelden kan via: https://stadkamer.op-shop.nl/3698/wereldcaf/21-02-2023 

Symposium ‘De kerk en het slavernijverleden’

Koningskerk, Zwolle

De Koningskerk in Zwolle organiseert op 12 april 2023 een symposium met als thema ‘De kerk en het slavernijverleden’. Keynote spreker is Alex van Stripriaan Luïscius met de hoofdlezing ‘Nederlands Atlantische Slavernij: achtergronden van de excuses’.   Andere sprekers zijn: predikant Jeroen Systsma met de lezing ‘Spreken en zwijgen’ en voorzitter van het Comité 30 juni/1 juli Zwolle Shirley Kambel over het vergroten van het historisch besef over het slavernijverleden. Mr. Jan de Beer treedt op als gespreksleider tijdens het symposium.   Toegang is gratis, maar aanmelden is wel verplicht en kan via: https://jirk.nl/  

Workshop – Sites of Memory

Deventer

Hoe vrij ben je om vrij te zijn? Het antwoord op die vraag is niet voor iedereen hetzelfde. Free to be Free is de nieuwste locatie voorstelling van Sites of Memory Stichting (SoM) over vrijheid en verzet. De voorstelling wordt uitgevoerd als theatrale stadswandeling waarbij het publiek in Deventer wordt meegenomen van de Lebuinuskerk naar de kade van de IJssel. Free to be Free deelt lokale onderbelichte verhalen uit het koloniale verleden door middel van dans, poëzie en muziek. Tijdens een workshop leer je hoe geschiedenis als artistieke inspiratiebron kan worden gebruikt. Wat betekent vrijheid en verzet voor jou, en hoe kan je het vertalen naar je eigen verhaal door middel van tekst en beweging? De workshops worden gegeven door spelers, choreografen en makers van Sites of Memory die hun eigen ervaringen delen met de deelnemers. De workshops vinden plaats op vrijdag 2 juni en zaterdag 3 juni van 12:00 tot 16:00 in Deventer. Deelname aan deze workshop is gratis, maar aanmelden is wel verplicht en kan via het Etty Hillesum Centrum: klik hier.

Tentoonstelling: Koloniale sporen in mijn buurt

Etty Hillesum Centrum Roggestraat 3, Deventer

Stichting In mijn buurt - Leren door ontmoeting organiseerde een project waarbij schoolkinderen in contact werden gebracht met de oudere generaties in hun buurt. Tijdens het project vertellen docenten over de koloniale geschiedenis van de west en van de oost, aangevuld met verhalen van ervaringsdeskundigen. Vervolgens ontmoeten leerlingen ouderen met roots in de voormalige koloniën. Het interview wordt opgetekend en verwerkt tot een verhaal. In een eindontmoeting worden de verhalen door de kinderen verteld in bijzijn van de ouderen, en familieleden. Op 23 juni wordt de tentoonstelling van 15 van deze verhalen geopend in het Etty Hillesum Centrum te Deventer. De opening start om 16:00. Toegang is gratis, maar aanmelden is wel verplicht en kan HIER.

Aandacht voor slavernij tijdens kerkdienst

Lutherse Kerk Zwole Koestraat 2-4, Zwolle

Op zondag 18 juni zal tijdens de viering in de Lutherse Kerk te Zwolle bijzondere aandacht worden besteed aan het thema van slavernij. Hoe gaat de kerk met de Bijbelse definitie van slavernij om? En hoe kijken we naar ons geloof als we opnieuw kijken naar ons verleden en en willen kijken naar een nieuwe toekomst met vrijheid voor ieder mens? Voorganger tijdens deze dienst is ds. Margo Jonker, organist is Luuk Schuurman. Locatie: Lutherse Kerk Zwolle om 10:00.

Wereldcafé – Over stigma’s

Hogeschool Windesheim Campus 2, Zwolle

Stigma’s zijn negatieve labels die mensen opgeplakt krijgen en van invloed zijn op hoe we onszelf en anderen zien. Het kan belemmerend zijn, zowel voor degenen die ermee te maken hebben als voor hun naasten. Bovendien kunnen bepaalde wetten en regels stigmatiserend werken en de rechten van mensen in gevaar brengen.

Bewustwording is de eerste stap om stigma’s te doorbreken en een inclusieve samenleving te bevorderen. Doe mee en deel jouw ideeën over hoe we samen kunnen werken en leven zonder labels.

Op 20 juni om 19:00 vindt ons evenement plaats op Hogeschool Windesheim. We nodigen je uit voor een inspirerende avond vol informatie en discussie. We willen een omgeving creëren waarin we van elkaar kunnen leren en samen kunnen werken aan een destigmatiserende samenleving.

Toegangskaartjes voor dit evenement zijn gratis, omdat we iedereen de kans willen geven om deel te nemen. Kom en sluit je aan bij ons, want samen kunnen we het verschil maken.

Laten we samen streven naar een wereld waarin stigma’s geen rol spelen. Meld je nu aan voor ons evenement “Destigmatisering: Samen Leven en Werken zonder Labels” op 20 juni. We kijken ernaar uit om je te verwelkomen op deze bijzondere avond!

Lezing ‘Kerk en slavernij’ door Gert van Klinken

Lutherse Kerk Zwole Koestraat 2-4, Zwolle

Kerkhistoricus Gert van Klinken, van de Protestantse Theologische Universiteit, geeft op 21 juni 2023 een lezing in de Lutherse Kerk te Zwolle. Het thema van de lezing is 'kerk en slavernij'. Hoe kan het dat een zich christelijk noemende Nederlandse samenleving meer dan 300 jaar anderen tot slaaf gemaakt heeft? De christelijke gemeenschap staat voor lastige vragen op het gebied van de Bijbel, die slavernij onder voorwaarden lijkt te legitimeren. De lezing is gratis te bezoeken en begint om 19:30. Tevens is er de mogelijkheid om de tentoonstelling 'Kerk & Slavernij' te bezoeken.

Tafelgesprek met Rita Kappel

Lutherse Kerk Zwole Koestraat 2-4, Zwolle

Op donderdag 22 juni wordt in de Lutherse Kerk te Zwolle een tafelgesprek gehouden. Tijdens dit evenement wordt je uitgenodigd om in gesprek te gaan met Rita Kappel, gemeentelid van de Lutherse Kerk in Zwolle en opgegroeid in Suriname. Het gesprek zal ingaan op de manier waarop zij de gevolgen van kolonialisme en slavernij ziet in Suriname en in haar eigen leven. Het tafelgesprek begint om 17:30 en duurt tot uiterlijk 19:15. De maaltijd bestaat uit soep en brood. Aanmelden is verplicht en kan door een mail te sturen naar predikant@elkz.nl.