Nieuws

ENSCHEDE – 27 april 2023

De afgelopen jaren zijn er talloze boeken verschenen over het slavernijverleden van Nederland. Maar welke boeken zijn de moeite waard om te lezen? Jeroen van der Kris (NRC) heeft een handige leeslijst opgesteld.

 

Boeken over verzet

De laatste jaren worden er steeds meer slavenopstanden gedetailleerd beschreven. Zo is er onlangs een boek geschreven over de opstand in Berbice in 1763. Bloed in de rivier is geschreven door Marjoleine Kars. Omdat er een uitgebreide correspondentie bewaard is gebleven tussen de gouverneur van de kolonie en de leider van de opstand, krijgen de slaafgemaakten in dit boek een stem.

 

Boeken over Suriname

Anton de Kom is een bekende Surinaamse schrijver en verzetsheld, die enkele jaren geleden werd opgenomen in de canon van de Nederlandse geschiedenis. Zijn boek Wij slaven van Suriname werd onlangs opnieuw uitgegeven. De Kom vertelt het verhaal van Suriname vanuit het perspectief van slaafgemaakten. Lang voordat andere geschiedschrijvers dat zouden doen, legde hij daarbij de nadruk op de verschillende vormen van verzet.

 

Boeken over slavernij elders

Hoewel in Nederland vaak de meeste aandacht uitgaat naar slavernij in voormalige koloniën in ‘de west’, valt er ook nog veel meer te vertellen over slavernij elders in de wereld. Nadat de trans-Atlantische slavenhandel in de negentiende eeuw werd beëindigd, bloeide die aan de andere kant van Afrika juist op. Het boek De Zanzibardriehoek van Martin Bossenboek vertelt dit verhaal.

Benieuwd naar de uitgebreide leeslijst van Jeroen van der Kris? Het NRC artikel lees je hier.

Meer nieuwsberichten

Download de gratis materialen

ZES DIGITALE LESSEN

EEN UITGEBREIDE
DOCENTENHANDLEIDING

Materiaal ook in print gebruiken