Nieuws

ENSCHEDE – 9 februari 2023

Achter de schermen is het team van Overijssel Overzee druk bezig met het schrijven en vormgeven van het lesmateriaal. Ondertussen hebben wij verschillende enthousiaste gasteducatoren gevonden, die het slavernijverleden graag introduceren in de klas en de leerlingen meenemen langs een zintuiglijke reis met behulp van een koffer boordevol objecten en verhalen. Geïnteresseerd in een gastles? Maak dan alvast kennis met Anne-Fleur en Maria!

 

Maak kennis met Anne-Fleur

Anne-Fleur heeft succesvol deelgenomen aan de opleiding tot slavernij educator en komt graag langs om meer te vertellen over het slavernijverleden. “Als basisschool leerkracht in opleiding kreeg ik van mijn eigen leerlingen de vraag waarom het slavernijverleden zo weinig wordt belicht in de klas. Die vraag heeft voor mij deuren geopend,” aldus Anne-Fleur. Als derde generatie Nederlands-Indische vrouw staat het onderwerp dichtbij haar hart en zal haar familieverhaal deel uitmaken van de gastles. “Mijn gastles is multi-sensorieel en richt zich voornamelijk op identiteitsontwikkeling. Ik hoop hiermee op kindvriendelijke wijze bewustwording over het Nederlandse slavernijverleden toegankelijker te maken.”

 

Maak kennis met Maria

Ook Maria, directeur van Stichting Stil Verleden, zal namens Overijssel Overzee gastlessen verzorgen op basisscholen in Overijssel. Op haar negentiende verliet ze Suriname. Ze studeerde antropologie in Amsterdam en kreeg een baan in het onderwijs. Vanaf 2004, het jaar dat ze kwam te werken bij NiNsee, begon ze ook haar eigen verleden te onderzoeken. “Ik ontdekte waarom ik Karg heet en dat mijn overgrootvader, een Duitser, directeur werd van een katoenplantage. Ook ontdekte ik dat mijn overgrootmoeder één van de slaven was op zijn plantage,” aldus Maria. Druk met haar verleden is ze vandaag de dag nog steeds. “De slavernij kent vele verhalen. Eén van die verhalen is dat van mij.”

 

Meer weten over het verhaal van Maria? Het volledige artikel, geschreven door Herman Haverkate, is terug te vinden op de website van Tubantia.

Wil jij een opgeleide slavernij educator in de klas? Boek een gastles via de website van Overijssel Overzee. En meld je direct aan voor ons lespakket!

© Beeld Maria: Annelies Mol

Meer nieuwsberichten

Download de gratis materialen

ZES DIGITALE LESSEN

EEN UITGEBREIDE
DOCENTENHANDLEIDING

Materiaal ook in print gebruiken