Nieuws

ENSCHEDE – 18 februari 2022 – Het IJsselacademieproject Overijssel Overzee heeft zich tot doel gesteld in 2023 op zoveel mogelijk Overijsselse basisscholen gastlessen over het slavernijverleden te verzorgen. In samenwerking met Stichting Stil Verleden biedt de IJsselacademie daarom een cursus slavernijeducatie aan, om hiervoor nieuwe gastdocenten op te leiden. De aanmeldingen stromen binnen: in een week tijd meldden zich al 22 deelnemers aan! Overijssel Overzee is onder de indruk van deze enorme belangstelling: het slavernijverleden leeft! 

 

Van student tot pensionado

Deelnemers aan de cursus slavernijeducatie zijn afkomstig uit alle hoeken van de provincie. Het merendeel betreft studenten vanuit de verschillende Overijsselse lerarenopleidingen (VIAA, Windesheim, KPZ, Saxion Enschede en Saxion Deventer), maar ook meer ervaren leraren uit het basis- en middelbaar onderwijs hebben zich hiervoor aangemeld. Overigens is het ook mogelijk zonder lesbevoegdheid deel te nemen aan dit opleidingstraject. Na afronding van deze cursus tot slavernijeducator kunnen deelnemers (mits in het bezit van een VOG) gastlessen uitvoeren op basis- en middelbare scholen, vanuit het project Overijssel Overzee. Er is een vrijwilligersvergoeding beschikbaar voor on- en reiskosten bij het geven van deze gastlessen.

 

Landelijk herdenkingsjaar 2023

De geschiedenis van kolonialisme en slavernij krijgt de laatste jaren veel aandacht. Toch is er over de betrokkenheid van Overijssel en de Overijsselaars bij dit verleden nog weinig bekend. Daarom doet de IJsselacademie onderzoek naar de sporen van het slavernijverleden in onze provincie, in aanloop naar het landelijke herdenkingsjaar 2023, 160 jaar na de afschaffing van de slavernij in Suriname.

 

Belangrijke verhalen 

Regiohistoricus Martin van der Linde van de IJsselacademie: “In Overijssel zijn evengoed sporen te vinden van het slavernijverleden. Denk bijvoorbeeld aan bezittingen van Overijsselse families in Nederlands-Indië en Suriname, of aan aandelen in plantages waar slavenarbeid werd verricht. Ook zijn er voorbeelden van tot slaaf gemaakte bedienden die vanuit de kolonie door hun eigenaar werden meegenomen naar Overijssel. Het is belangrijk om deze verhalen te vertellen.”

Methodevervangend en omgevingsgericht

Overijssel Overzee stelt zich tot doel in 2022-2023 zoveel mogelijk Overijsselse leerlingen in de leeftijd van 10-14 te leren over het Overijsselse slavernijverleden, gekoppeld aan dit eigen Overijsselse verleden. Hiervoor word momenteel met vier basisscholen kant-en-klaar lesmateriaal ontwikkeld, dat voorjaar 2022 gepilot wordt. Een gastles door een externe slavernijeducator maakt onderdeel uit van dit methodevervangende lespakket: de gastles vormt het startpunt voor een project van meerdere lessen, dat afgerond wordt met een projectafsluiting voor ouders en verzorgers.

Nog enkele plekken vrij

Aanmelden voor het opleidingstraject kan op www.overijsseloverzee.nl. Hier zijn ook de opleidingsdata te vinden.  Er zijn nog enkele plekken vrij, dus ben of ken je een persoon met  affiniteit met het slavernijverleden, Suriname, de Antillen of Indonesië, die zich in wil zetten als gastdocent op scholen in Overijssel, meld je hier dan gelijk even aan, of neem contact op met willemijn@komvoor.nl. Er zijn nu nog enkele plekken vrij. Zwart: “Als er nu nog eens twintig aanmeldingen binnenkomen, gaan we natuurlijk niet loten. Dan zet ik alles op alles om een tweede groep parallel aan de eerste groep deze cursus te laten volgen.”

Mogelijk dankzij subsidie

Het onderwijsproject wordt nu mede gefinancierd door het Fonds voor Cultuurparticipatie. Ook de Provincie Overijssel draagt bij aan de realisatie van dit project. De uitvoering is in handen van de IJsselacademie, Collectie Overijssel (voorheen: Historisch Centrum Overijssel), Komvoor en Stichting Stil Verleden.

Meer nieuwsberichten

Download de gratis materialen

ZES DIGITALE LESSEN

EEN UITGEBREIDE
DOCENTENHANDLEIDING

Materiaal ook in print gebruiken