Nieuws

ZWOLLE – De IJsselacademie heeft een bijdrage van €57.500,- toegekend gekregen van het Fonds voor Cultuurparticipatie voor een educatieprogramma over sporen van het slavernijverleden in Overijssel. De IJsselacademie doet onderzoek naar het slavernijverleden in Overijssel. Met dit geld kunnen die resultaten worden omgezet in een lessenserie voor de groepen 7 en 8 van de basisschool.

De geschiedenis van kolonialisme en slavernij krijgt de laatste jaren veel aandacht. Toch is er over de betrokkenheid van Overijssel en de Overijsselaars bij dit verleden nog weinig bekend. Daarom doet de IJsselacademie onderzoek naar de sporen van het slavernijverleden in onze provincie, in aanloop naar het landelijke herdenkingsjaar 2023, 160 jaar na de afschaffing van de slavernij.

In Overijssel zijn evengoed sporen te vinden van het slavernijverleden. Denk bijvoorbeeld aan bezittingen van Overijsselse families in Nederlands-Indië en Suriname, of aan aandelen in plantages waar slavenarbeid werd verricht. Ook zijn er voorbeelden van tot slaaf gemaakte bedienden die vanuit de kolonie door hun eigenaar werden meegenomen naar Overijssel. Het is belangrijk om deze verhalen te vertellen.

Dat gaat o.a. gebeuren in een onderwijsproject dat vanaf 2023 beschikbaar komt. Samen met 4 basisscholen uit Overijssel ontwikkelen de IJsselacademie, Komvoor educatieve projecten en de stichting Stil Verleden één gastles over het onderwerp en vervolgens 6 verschillende themalessen. Op die manier wordt de vaste lesstof over het slavernijverleden ingevuld met Overijsselse voorbeelden die zich dicht bij de eigen leefomgeving van de kinderen afspeelden.

Het onderwijsproject wordt nu mede gefinancierd door het Fonds voor Cultuurparticipatie. Ook de Provincie Overijssel draagt bij aan de realisatie van dit project. De uitvoering is in handen van de IJsselacademie, Collectie Overijssel (voorheen: Historisch Centrum Overijssel), Komvoor educatieve projecten en Stichting Stil Verleden.

Het educatieve project trapt af met een gastles vanuit Stichting Stil Verleden. We zoeken nog enthousiaste pabo-studenten met affiniteit met het slavernijverleden, Suriname, de Antillen of Indonesië, die zich in willen zetten als gastdocent op scholen in Overijssel. Geïnteresseerd? Neem dan contact om met Willemijn Zwart van Komvoor: w.zwart@komvoor.nl.

 

Meer nieuwsberichten

Download de gratis materialen

ZES DIGITALE LESSEN

EEN UITGEBREIDE
DOCENTENHANDLEIDING

Materiaal ook in print gebruiken